Friss!

100 éves történelmi helyszínre bukkantak Királyhelmecen

100 éves bunker

„Királyhelmecen a perbenyiki úton lebontottak egy családi házat – és előbukkant egy “republikás” bunker” – tette közzé Facebook oldalán a Bodrogköz Anno.

A bunker érdekessége, hogy a cseh megszállás alatt építhették valamikor 1920 és 1938 között. Ma már ritka látványnak számít ha felbukkan a betonbunker-rendszerek egyik építménye, mivel megalkotásuk után csak néhány évig maradtak fenn.

Menjünk kicsit vissza az első világháború utáni időkbe, amikor is a Trianoni Diktátum értelmében Felvidéket, az akkor létrejött Csehszlovák Köztársaság kapta meg, az ott élő emberek pedig új kihívásokkal találják szembe magukat. Földjeik egy része külföldre kerül, nagyobb településeiken pedig megjelennek fináncok, katonák, cseh és szlovák származású rendőrök.

1920-ban a határsávok erősítése érdekében, emeletes csendőrlaktanyák építésébe kezdtek és ezek a hatalmas épületek még a mai napig is fellelhetőek. Kevesen tudják azonban, hogy 1930-as évek utána, a magyar revizionista törekvések hatására, magas költségvetésű betonerődítményeket kezdtek el építeni.

A bunkerek a katonai védelmet szolgálták és nem csak elvétve fordultak elő, egész hálózat alakult ki belőlük. A betonépítményekről kevés információnk van, híreket csak elszórtan találhatunk róluk.

Királyhelmec felé barangolva, érdemes tehát megállni egy kis időre és megszemlélni a történelem egy részét.

Egy gondolat a “100 éves történelmi helyszínre bukkantak Királyhelmecen

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Fel!