Friss!

Szüreti sokadalom Királyhelmecen

Hatalmas érdeklődés mellett zajlott az idei Bodrogközi Kulturális Fesztivál

Királyhelmecen szeptember 14. és 17. között zajlott a város legnagyobb fesztiválja, mely idén is több rendezvényt kínált – ezek programjait különböző polgári társulásokkal és intézményekkel együtt rendezték egymás mellé a szervezők, akik bizonyára elégedetten konstatálták, hogy ezúttal is több ezer érdeklődő volt kíváncsi az eseménysorozat gazdag programjára. A megszokott események mellett idén újra átadták a város díjait, voltak könnyűzenei koncertek, népzenei előadások, különlegességek, kézműves termékek vására, gyerekprogramok, látványszüret és sok egyéb más is; a kínálatban mindenki megtalálhatta a neki leginkább tetszőt, a hozzá legközelebb állót.

Csütörtökön indult az eseménysorozat. A délelőtt során szüreti foglalkozások zajlottak az alapiskolákban, este pedig a Csókkirály – a koncert című látványos produkciót tekinthették meg az érdeklődők. Péntek délelőtt zajlott a városi díjátadó ünnepség. A Bodrogközi és Ung-vidéki Közművelődési Intézet által szervezett Királyi Bakchiádé és a Csatrangos Országos Népzenei Fesztivál jó ideje a városi fesztivál elmaradhatatlan részei. A két rendezvényt ezúttal összekapcsolták, és a Mailáth József Regionális Múzeum udvarán szervezték meg. A programban bemutatkoztak a Bodrogköz Tanoda növendékei, a Bodrogközi Pulyák gyerek-néptánccsoport, elhangzott Nyiri Gábor, valamint Dobcsák János előadása, majd a Komócsa és a Parapács együttesek gondoskodtak az igényes népzenéről. Az est sztárvendége a Cimbaliband zenekar volt. A színvonalas népzenei előadások mellett kézműves foglalkozások, kirakodóvásár és gasztronómiai ínyencségek várták az érdeklődőket. Este a Jóvilágvan zenekar adott koncertet a Millennium téren felállított színpadon.

Másnap már reggel nyolc órakor indult a hagyományos szüreti vásár, kilenc órára pedig megtelt a tér és annak környéke az érdeklődőkkel, hiszen akkor indult a megszokottnál is látványosabb szüreti felvonulás, melynek részét képezte a hálaadó motoros találkozó, illetve a motorszentelés. A gyümölcs- és zöldségkiállítás a zamatos ételek mellett évről évre látványosabb kreációkat is bemutatott. Az idei mustrára a megszokottnál is több alkotás érkezett a helyi oktatási intézményekből – a fiatalok és tanárok láthatóan egyre nagyobb lelkesedéssel vesznek részt a fesztivál előkészületeiben. A színpad közelében gasztro- és egyéb érdekességek várták az érdeklődőket, akik egyebek mellett élő szobrokkal, óriásbábokkal, exotikus madarakkal találkozhattak, s ha kedvük szottyant rá, felülhettek a városnéző kisvonatra.

Szombaton zajlott az utcazene fesztivál is, melynek keretében Czabányi Attila, az Omycron, a Pop Band és Late Beggars zenekarok szórakoztatták a közönséget a város több pontján. Az ünnepélyes megnyitó után hagyományosan a gyerekvigadalom következett. Az Árvalányhaj népdalkör énekeseit a The Wonders zenekar váltotta a színpadon. Janicsák Veca után a Mona Lisa – Rúzsa Magdi Tribute Band zenélt, este pedig Caramel koncertjén szórakozhattak a fesztiválra látogatók.

Vasárnap délelőtt gyerekelőadások zajlottak a szabadtéri színpadon, ahol a nap során az Ujo Ľubo című előadást, Pepe bohóc showját és az Egyszervolt mesezenekar előadását tekinthették meg az érdeklődők. A programot a királyhelmeci Farbičky polgári társulás szervezte. A helyi futballpályán a város felnőtt csapatának szurkolhattak a sportkedvelők. Fociban egyébként szombaton sem volt hiány, hiszen délelőtt ifjúsági labdarúgó mérkőzést szerveztek, délután pedig a királyhelmeci és felsőzsolcai Öregfiúk csapatai álltak pályára, hiszen ez a hagyományos barátságos „összecsapás” évek óta a szüreti rendezvény elmaradhatatlan része.
[Forrás: bumm.sk]

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Fel!